Gå direkt till innehåll
Dynamic Code och Kry fördjupar samarbete om kvinnohälsa

Pressmeddelande -

Dynamic Code och Kry fördjupar samarbete om kvinnohälsa

Bakteriell vaginos (BV) och Candida är mycket vanligt bland kvinnor och orsakar obalans bland underlivets bakterier. Något som många kvinnor inte känner till är att obehandlad BV kan skapa fertilitetsproblem och komplikationer under graviditet. Nu fördjupar Dynamic Code och vårdgivaren Kry sitt samarbete och möjliggör säker diagnos via självprovtagning i hemmet.

Bakteriell vaginos är vanligt bland kvinnor och drabbar mellan var femte till tionde kvinna, som har mens. Symptomen är besvärande och det kan vara svårt att skilja dem från Candida (svamp i underlivet). För att hitta rätt behandling är det därför viktigt att ta reda på vad problemen beror på. Många kvinnor upplever svårigheter att få hjälp med sina besvär, dels för att besvären inte alltid tas på allvar samt att dagens metoder för diagnostik kräver speciell utrustning och erfarenhet för att ställa rätt diagnos. Något som saknas hos många allmänläkare ute på vårdcentralerna.

– Att få hjälp med sina besvär är inte alltid enkelt eftersom kvinnor slussas mellan barnmorskor, gynekologer och hamnar till slut hos allmänläkare inom primärvården och det är där som det oftast blir fel då man inte alltid har tillgång till gyn-stol, mikroskop eller rätt erfarenhet för att ställa rätt diagnos. Vi har en patenterad lösning för att upptäcka bakteriell vaginos via självprovtagning i hemmet, säger Anne Kihlgren, grundare av Dynamic Code.

Dynamic Code har sedan flera år samarbetat med Kry för olika diagnostiska tester. Nu utökas samarbetet genom att implementera Dynamic Codes test i Kry’s vårdflöde, vilket innebär att ännu fler patienter kan få hjälp med sina besvär.

– Vi gör det enklare och säkrare för våra patienter att få en säker diagnos på besvär där man misstänker bakteriell vaginos och Candida. Efter ett kostnadsfritt videosamtal med en av våra barnmorskor skickas ett diskret test hem till patienten som tas i hemmamiljö. Det skickas sedan till Dynamic Codes labb för analys och vid positivt svar så hjälper vi till med rätt behandling. Det här gör det så mycket enklare och bättre för patienten, säger Olga Stevens som är barnmorska på Kry.

Europeiskt patent för egenutvecklad algoritm
För att påvisa en vaginalflora associerad med BV har Dynamic Code utvecklat en egen algoritm för att detektera denna. Nu har Dynamic Code erhållit ett europeiskt patent för metoden som kan användas som hjälpmedel för att diagnostisera BV. Patentet är godkänt i Sverige och håller på att valideras i ett flertal europeiska länder.

Emilie Erhardt Winiarski, nytillträdd vd på Dynamic Code hoppas att den här typen av tester kan inspirera övrig sjukvård att tänka nytt kring metoder för provtagning för att säkerställa diagnos:

– Trots att det nu finns säkra metoder med provtagning för att säkerställa diagnos för BV och Candida hänvisar fortfarande dagens riktlinjer till mer osäkra sätt att ställa diagnos. Här ligger vården efter i utvecklingen vilket drabbar många kvinnor som inte får hjälp med sina besvär. Vi hoppas att övrig sjukvård inspireras av vårt samarbete med Kry, säger Emilie Erhardt Winiarski.Ämnen


Fakta om Dynamic Code

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digitala helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Kontakter

Emilie Erhardt Winiarski

Emilie Erhardt Winiarski

Presskontakt VD

Relaterat innehåll

Vår drivkraft är att omsätta den senaste forskningen till användbara produkter för ökat välmående och bättre hälsa.

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Dynamic Code

Wallenbergs gata 1
583 30 Linköping
Sweden