Gå direkt till innehåll
Dynamic Code erhåller patent för bakteriell vaginos

Pressmeddelande -

Dynamic Code erhåller patent för bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos (BV) är mycket vanligt bland kvinnor och orsakar obalans bland slidans bakterier. Obehandlat kan detta öka risken att drabbas av andra genitala infektioner. Nu har Dynamic Code fått patent på metoden att upptäcka BV.

Dynamic Code har under flera år erbjudit kvinnor att kunna provta sig hemma och sedan skicka provet till Dynamic Codes labb för analys.

– Genom att kombinera möjligheten att provta sig i hemmet, analys med Dynamic Codes patenterade metod kan fler kvinnor ges möjlighet att upptäcka BV i tid, säger P-G Larsson, docent och överläkare på Kvinnokliniken Skaraborgs sjukhus, samt medlem i Dynamic Codes medicinska och vetenskapliga råd.

Europeiskt patent för egenutvecklad algoritm
För att påvisa en vaginalflora associerad med BV har Dynamic Code utvecklat en egen algoritm för att detektera denna. Nu har Dynamic Code erhållit ett europeiskt patent (EP3839974 B1) för metoden som kan användas som ett hjälpmedel för att diagnostisera BV. Patentet är godkänt i Sverige och håller på att valideras i ett flertal europeiska länder.

– För att få ett patent måste metoden ha en hög unikitet och hög teknisk komplexitet, så detta är en hedrande kvalitetsstämpel för vår diagnosmetod. Det här patentet tillsammans med vår digitala plattform möjliggör för oss att licensiera ut metoden till andra labb, säger Anne Kihlgren, grundare och ordförande Dynamic Code.

Ett patent i kombination med Dynamic Codes plattform möjliggör snabbare internationell expansion till andra marknader där det finns vårdgivare med egna labb som söker möjlighet att testa och få en säker diagnos på BV.

– Idag behöver kvinnan besöka kliniken för gynundersökning och provtagning, men istället kan nu kvinnor ta provet själv hemma och läkaren ställer diagnos baserat på testsvaret. I flera regioner hänvisas idag kvinnor till primärvården istället för till en gynekolog. Att upptäcka BV sker idag ofta med analoga och trubbiga metoder, vilket riskerar antibiotikabehandling i onödan. Vi hoppas att vår patenterade lösning innebär att fler kvinnor kommer att kunna testa sig och få hjälp, säger Anne Kihlgren.


Ämnen

Kategorier


Fakta om Dynamic Code

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digitala helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Kontakter

Emilie Erhardt Winiarski

Emilie Erhardt Winiarski

Presskontakt VD

Relaterat innehåll

Vår drivkraft är att omsätta den senaste forskningen till användbara produkter för ökat välmående och bättre hälsa.

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Dynamic Code
Wallenbergs gata 1
583 30 Linköping
Sweden