Gå direkt till innehåll
Intervju med Emilie Erhardt Winiarski

Nyhet -

Intervju med Emilie Erhardt Winiarski

Sedan mitten av augusti är Emilie Erhard Winiarski ny vd på Dynamic Code. Hon ersatte Per Alnefelt som varit tf efter att Louise Nylén lämnade Dynamic Code för en ny tjänst vid årsskiftet.

Emilie har en lång bakgrund från den svenska hälso- och sjukvårdsmarknaden, där hon har haft ett flertal ledarroller och har de senaste åren fokuserat på digitalisering av vården i Sverige. Emilie kommer senast från Medicheck där hon varit vd, men har även erfarenhet från Sirona Health Solutions, Getinge, Ivbar och BUPA i London.

Hej Emilie, vad är dina första reflektioner efter dina första månader i vd-stolen?
Dynamic Code är ett fantastiskt bolag med en unik produktportfölj kopplat till en plattform med många användningsområden. Här finns en möjlighet att göra mycket mer för att få ut befintliga produkter till marknaden. Det jag slagits av under min tid på bolaget är, förutom bra produkter, att vi har fantastiska medarbetare med mycket energi och en nybyggaranda i den omställning vi genomför.

Du kommer ju in med nya ögon och bred erfarenhet från hälso- och sjukvårdsmarknaden. Hur vill du utveckla Dynamic Code framöver?
Jag har ju följt Dynamic Code som en potentiell köpare av diagnostiska tester och ser vilken nytta produkterna skapar i vårdkedjan. Jag vill fortsätta på inslagen väg och kommer att lägga mycket fokus på strategiska samarbeten och partnerskap. Jag ser också möjligheten att ligga närmre regionerna och vara med och påverka omställningen till en nära vård med hjälp av våra tester.

Hur ser det uppdrag ut som du fått av styrelsen?
Efter en tid av sparpaket och prioritering av ett antal utvalda produkter är mitt uppdrag att ta Dynamic Code till nästa steg. I slutändan handlar det om att bli en naturlig del i vårdkedjan med våra tester och digitala diagnostikplattform för kommunikation och logistik.

Dynamic Code har liksom många andra bolag genomgått ett stålbad senaste tiden. Är detta över nu och kommer bolaget satsa framåt igen?
Dynamic Code kom ur pandemin med en stark kassa men med en affär som präglats av intäkter från testning av covid-19. Att ställa om till den ordinarie kärnaffären tog som bekant längre tid och var svårare än beräknad. Jag delar den bilden från “andra sidan” som köpare av Dynamic Codes tjänster. Vi är inne i ett paradigmskifte inom vården där innovation och nya digitala tjänster får allt större utrymme. Detta parallellt med att vården är hårt belastad och vi måste hitta nya sätt att minska vårdköer och onödig belastning. Jag tror att Dynamic Codes produkter ligger helt rätt. Vi har haft möjligheten att kunna hålla ut, mycket tack vare de åtgärder som gjordes för att minska kostnaderna. Min uppgift är nu att fortsätta hålla i och fortsätta minska kostnaderna men samtidigt som vi hittar nya sätt att skapa intäkter. Vi kommer att jobba aktivt med att hitta partnerskap och nya sätt att jobba med andra aktörer för att få ut våra produkter. Vi kommer även arbeta med internationella leverantörer för att ta in de bästa produkterna till den nordiska marknaden. Nu senast annonserade vi ju ett fördjupat samarbete med vårdgivaren Kry som möjliggör säker diagnos via självprovtagning i hemmet kring bakteriell vaginos och Candida. Men även ett spännande förvärv av FindOut Diagnostic.

På tal om förvärvet av FindOut Diagnostic - hur finansieras det förvärvet?
FindOut Diagnostic har innovativa produkter med stor marknadspotential i sin portfölj som kompletterar Dynamic Codes verksamhet. Med förvärvet, som vi gör med egen kassa, får Dynamic Code tillgång till både nya produkter och teknik som går att integrera i vår befintliga produktportfölj och plattform. Det finns även flera initierade pilotprojekt i vården ute i regionerna, vilket vi ser som intressanta.

Hur ser du på Dynamic Code i en internationell kontext?
Vi ser en klar internationell potential i våra produkter - de fungerar ju lika bra i Frankrike, Tyskland, England som i Sverige. Dock kommer fokus, givet nuvarande läge, vara att växa internationellt med partners, snarare än att bygga egen organisation.

Enligt senaste VD-brevet har kassan gått från 222.7 Mkr till 85,5 Mkr på ett år. Vad har ni lagt pengarna på?
Den kassa vi byggde upp under pandemin bedömer vi kommer att räcka ett par år till under vår omställning. Vi har under senaste året jobbat med att banta och anpassa organisationen, vilket både sparat kostnader men även tärt på vår kassa. Vi har en tydlig plan för vår omställning och jobbar nu med att utveckla intäktsbringande produkter. Förvärvet av FindOut Diagnostic är ett sådant exempel. Det nyligen fördjupade avtalet med Kry kring kvinnohälsa är ett annat.

Slutligen, utanför jobbet - vem är du då?
Jag är en aktiv person som gillar träning och sport. Skidåkning och löpning är två favoriter. Utöver det så spenderar jag tid med min familj och vänner och ges det tid över så gillar jag att resa och upptäcka nya platser i världen.

Ämnen

Kontakter

Emilie Erhardt Winiarski

Emilie Erhardt Winiarski

Presskontakt VD

Vår drivkraft är att omsätta den senaste forskningen till användbara produkter för ökat välmående och bättre hälsa.

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Dynamic Code

Wallenbergs gata 1
583 30 Linköping
Sweden