Gå direkt till innehåll
Enkel lösning som kan minska spridningen av könssjukdomar bl a gonorré

Pressmeddelande -

Enkel lösning som kan minska spridningen av könssjukdomar bl a gonorré

Antalet fall av t ex gonorré ökar i Sverige och mellan 2016 och 2017 var ökningen 44% enligt Folkhälsomyndigheten. Bland män som har sex med män var ökningen 59%. Från WHO kommer samtidigt larm om resistenta bakterier. För att minska spridningen av gonorré krävs identifikation av så många som möjligt av dessa fall för att kunna behandla och fortsätta smittspårningen. Därför måste också tröskeln för att testa sig göras så låg som möjligt.

På Dynamic Code har vi tagit fram ett test för alla könssjukdomar i ett och samma test. Könssjukdomarna gonorré, klamydia, mykoplasma och trikomonas ingår i testet. Provtagning kan göras både genitalt, oralt och analt: Detta är viktigt då infektionen kan finnas genitalt, oralt och analt. Kunden testar sig själv hemma och kan sedan direkt få e-recept, kontakt med läkare och behandling online.

Folkhälsomyndigheten lyfter upp vikten av att testerna är lättillgängliga för att så många som möjligt ska testa sig. Hittills har det tyvärr endast varit möjligt att testa sig oralt och analt för gonorré genom provtagning hos sjukvårdspersonal, något som för många är både svårt och besvärligt att ta sig för. Könssjukdomar är också något som väcker skamkänslor och gör att man inte alltid vill gå och testa sig.

När vi på Dynamic Code tog fram vårt test för könssjukdomar, ville vi hitta ett sätt att diskret testa sig själv hemma utan att behöva gå till en vårdcentral. Vi ville också ge ett lika säkert och tillförlitligt svar som när det görs vid en klinik, då svaret kan användas för e-recept och behandling.

I takt med att sexuellt överförbara infektioner ökar är det viktigt att testningen intensifieras och att trösklarna för testning sänks. Med ett komplett test som går att använda hemma tror vi att fler kommer att testa sig. Eftersom varje fall av gonorré, klamydia, mykoplasma gentialium och trikomonas kan leda till att det överförs till fler, är det viktigt att vi använder de testmetoder som nu finns tillgängliga för att skyndsamt hitta och behandla dessa sexuellt överförbara infektioner”, säger Mikael Jonsson, enhetschef hälsa och hivprevention på RFSL.

Eftersom provet tas hemma vid ett och samma tillfälle och man får svar på flera saker samtidigt samt att endast de som får ett positivt provsvar behöver träffa vårdpersonal online, blir också kostnaderna för test och vårdmöte betydligt lägre än vid traditionella besök i vården. Den största vinsten är dock, att när fler testar och behandlar sig, minskar spridning och antalet fall av könssjukdomar, t ex gonorré. Detta minskar onödig oro och förbättrar folkhälsan! Detta budskap vill vi härmed ge till alla beslutsfattare i frågan.

Läs mer om förebyggande hälsovård med modernt sätt att testa för klamydia: 
https://www.mynewsdesk.com/se/dynamiccode/pressreleases/testa-foer-fler-koenssjukdomar-samtidigt-i-foerebyggande-haelsovaardsinsats-och-paa-koepet-spara-en-halv-miljard-2568652

Läs mer om hur staten kan spara en halv miljard per år genom bättre testning:
http://www.mynewsdesk.com/se/dynamiccode/pressreleases/staten-kan-spara-en-halv-miljard-kronor-per-aar-stjaerna-paa-baettre-klamydia-och-gonorretestning-och-foerbaettra-folkhaelsan-2563497

KÄLLOR

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2018/januari/kraftig-okning-av-gonorre/

https://www.svd.se/gonorre-star-snart-utan-bot

Ämnen


Fakta om Dynamic Code

Utvecklingen går framåt och framtidens hälsovård finns redan tillgänglig genom självtester med DNA-analys. Du tar testet själv hemma, skickar det till ett kvalitetssäkrat laboratorium för analys. Inom 24 timmar kan du sedan hämta ditt svar på vår webbplats och där ges du möjlighet till medicinsk rådgivning och e-recept, inom fyra timmar.

Linköpingsföretaget Dynamic Code utvecklar självtester för såväl klamydia, mykoplasma, gonorré, trikomonas, bakteriell vaginos, svamp i underlivet (Candida), hudanalyser, HPV (livmoderhalscancer), laktos- och glutenintolerans, vinterkräksjuka, anlag för övervikt och blodfetter för att nämna några. Alla analyser utförs i det kvalitetssäkrade laboratoriet i Linköping där säkerheten är minst lika hög som i vården.

Dynamic Code har hela kedjan, från utveckling av test och produktion av provtagningspaket till analys och distribution av provsvar. Alla våra tester och analyser bygger på modern DNA-teknik och analyseras i eget kvalitetssäkrat laboratorium.

Företagets grundare och nyckelpersoner har forskarbakgrund och lång erfarenhet av DNA-analys i rutinförfarande och metodutveckling. Laboratoriet är ackrediterat av SWEDAC enligt ISO/IEC 17025. Företagets hälsotest säljs främst via apotek. Företagets säte är i Linköping.

Presskontakt

Louise Nylén

Louise Nylén

Presskontakt VD +46 76 276 77 75
Anne Kihlgren

Anne Kihlgren

Presskontakt Grundare 013-465 53 21
Fredrik Pallin

Fredrik Pallin

Presskontakt Presskontakt 0708-114115

Relaterat innehåll

Vår drivkraft är att omsätta den senaste forskningen till användbara produkter för ökat välmående och bättre hälsa.

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Dynamic Code
Fridtunagatan 24
582 16 LINKÖPING