Gå direkt till innehåll
DNA-teknik för en bättre hälsa lyfts fram i ny bok

Pressmeddelande -

DNA-teknik för en bättre hälsa lyfts fram i ny bok

Den aktuella boken Hälsokompassen av Fredrik Paulún och Martin Brunnberg lyfter fram vikten av att känna sin kropps genetiska förutsättningar för kost, sömn, stress, koffein och träning. Boken går på djupet kring människors olikheter för att nå en optimal hälsa och där författarna redovisar för den senaste forskningen och delar med sig av sina bästa tips.

Rent evolutionärt har vi alla olika förutsättningar för sömn, stress och hur kroppen reagerar på olika födoämnen. Kring detta kretsar boken Hälsokompassen. Fredrik Paulún och Martin Brunnberg konstaterar i sin bok att alla har en egen kompass kring hälsa inbyggd men att för många är den störd av stress, sömnbrist och för mycket tillgång till skräpmat.

– Om man har större kunskap om hur kroppen reagerar på sömn, stress, koffein och olika födoämnen så blir det mycket lättare att kalibrera sin hälsokompass och på så sätt äta och agera på ett bättre sätt för sin hälsa, säger Fredrik Paulún.

DNA-teknik gör det enklare att hitta sina genetiska förutsättningar
I boken lyfter författarna vikten att känna till sina individuella förutsättningar och den DNA-analys Dynamic Code erbjuder för att ta reda på individens genetiska förutsättningar kring fetter, kolhydrater, antioxidanter, koffein, stress och sömn.

I Dynamic Codes test får man bland annat svar på hur effektivt man omsätter fetter, vilket också påverkar kostvanor och vilken typ av fetter man ska hålla sig till. 

– I mitt fall visar provsvaret att jag har 20-30 procent ökad risk för övervikt och fetma, främst på grund av nedsatta mättnadskänslor, vilket är ett intressant fynd. En intressant detalj är att enkelomättade fetter som är är vanliga i olivolja, avokado, nötter och frön inte påverkar mitt BMI enligt testet, säger Fredrik Paulún.

Sömn är en annan viktig faktor för att hålla kompassen i skick. Rubbas sömnbalansen påverkas exempelvis aptiten. Sömnbehovet är individuellt och inte minst när på dygnet man sover bäst. Vissa är morgonpigga och andra kvällspigga. Detta påverkar när man fungerar bäst som människa och det är viktigt att anpassa sitt dygn efter detta. I Dynamic Codes test får man dessutom svar på hur känslig man är för sömnbrist.

Ta kontroll över din hälsa
Att må bättre handlar om, beskriver boken, att veta vem man är på insidan, ta reda på vad som händer när man äter viss mat och ha kunskap om man tar upp den näring man behöver.

– Bokens insikter ligger väl i linje med vår vision att hjälpa människor att ta kontroll över sin hälsa, vare sig det handlar om att bekräfta en misstänkt infektion eller tar reda sina genetiska förutsättningar för träning och hur kroppen reagerar på olika födoämnen, säger Louise Nylén, vd för Dynamic Code.

Läs mer om boken Hälsokompassen här.
Läs mer om Dynamic Codes DNA-test BODY här.Ämnen


Fakta om Dynamic Code

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digitala helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Kontakter

Emilie Erhardt Winiarski

Emilie Erhardt Winiarski

Presskontakt VD

Vår drivkraft är att omsätta den senaste forskningen till användbara produkter för ökat välmående och bättre hälsa.

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Dynamic Code
Wallenbergs gata 1
583 30 Linköping
Sweden