Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Vi fortsätter vår kamp för kvinnors rätt till diagnos och behandling av sina underlivsbesvär trots påhopp av läkare och annons fälld i RO

Vi anser att kvinnor förtjänar säkra och korrekta diagnoser för sina underlivsbesvär. I början på året startade Dynamic Code en kampanj kring ämnet klåda och flytningar i underlivet med start i bl a tidningen Amelia. Reaktionerna inför denna kampanj, eller snarare på ”den kreativa idén” som vår reklamfirma använt sig av med jublande läkare för att annonsen skall synas, lät inte vänta på sig. Upprörda läkare har hört av sig, med motivering att man som läkare inte jublar för att slippa undersöka kvinnors underliv. Denna annons har till och med blivit fälld hos Reklamombudsmannen (RO) – anmäld av en kvinna, säger Anne Kihlgren, VD och grundare av Dynamic Code. RO anser att annonsen med en jublande läkare antyder att underlivsbesvär hos kvinnor besvärar läkare. Denna tolkning har vi på Dynamic Code inte förutsett, vilket vi beklagar.

Vårt budskap är mycket viktigare.

Vad är det då för viktigt budskap?
Jo, att sjukvården i stor utsträckning inte följer de regler som specialisterna anger för att kunna ställa en korrekt diagnos av bakteriell vaginos dvs. Amsels kriterier; där tre av fyra kriterier krävs för att säkerställa en diagnos: flytningens karaktär, snifftest, pH-mätning och mikroskopering. Visste du att läkare sniffar på kvinnors prover och ofta inte följer specialisternas metod för att ställa en diagnos när det handlar om klåda och flytningar i underlivet? Resultatet av detta blir att kvinnor idag i alltför stor utsträckning antingen inte får någon diagnos, utan blir rekommenderade att testa någon salva, eller ännu värre – får en felaktig diagnos. På en av Sveriges största mottagningar missar man ca 10% bakteriell vaginos positiva fall, vilket kan leda till allvarliga komplikationer.

Detta är en stor anledning till att Dynamic Code har utvecklat och tagit fram ett enkelt självprovtagnings-test där provet analyseras med DNA-teknik riktat mot bakterierna i bakteriell vaginos forstätter Anne Kihlgren. Testet har 99,5% säkerhet. Det är validerat med Dynamic Codes kvalitetsnorm och man får svar inom 4-5 dagar. Vid påvisande av bakteriell vaginos erbjuder vi dessutom E-recept på antibiotika via samarbete med medicinsk klinik. Vi tar ansvar för både test, analys och medicinsk rådgivning avslutar Anne Kihlgren.

Att hitta rätt tonläge i en annons är svårt. Annonsen måste sticka ut och synas bland andra annonser. Vår kreatör har nu anpassat en ny annons efter RO:s synpunkter, vilken bifogas detta informationsbrev. Vi fortsätter nu vår annonskampanj i Amelia med förnyad kraft.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Emilie Erhardt Winiarski

Emilie Erhardt Winiarski

Presskontakt VD

Vår drivkraft är att omsätta den senaste forskningen till användbara produkter för ökat välmående och bättre hälsa.

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Dynamic Code
Wallenbergs gata 1
583 30 Linköping
Sweden