Gå direkt till innehåll
Vinterkräksjukan är på gång när webbsökningar  på ”kräk” ökar - enkelt självtest visar om du är resistent

Pressmeddelande -

Vinterkräksjukan är på gång när webbsökningar på ”kräk” ökar - enkelt självtest visar om du är resistent

Linköpingsföretaget Dynamic Code har tagit fram ett självprovtagningstest som nu säljs i utvalda butiker hos Apoteket AB, på apoteket.se samt vid Vårdapoteket som finns i anslutning till sjukhus. 20 procent av Sveriges befolkning bär på en speciell genvariant som ger ett skydd mot det vanliga vinterkräksjukeviruset och det är just denna gen (FUT2) som nu enkelt kan analyseras via ett självprovtagningstest. Man tar provet hemma, skickar det i den frankerade returförpackningen till Dynamic Codes ackrediterade laboratorium där det analyseras. Svaret kan hämtas efter 1-5 dagar på www.dynamiccode.se eller via telefon, med hjälp av en personlig kod.

– Det finns flera anledningar att testa om man har ett medfött skydd mot vinterkräksjukan. Utöver de nyfikna och vetgiriga, förenklar testet livet för högriskpatienter som vid smitta kan behöva sjukvårdsbehandling. Eller för familjer som vill kunna planera för vård av barn samt för arbetsplatser som under perioden för vinterkräksjukan kan underlätta personalplaneringen. Med 99,5 procent metodologisk säkerhet kan nu de personer som vill veta enkelt få ett snabbt svar, säger Anne Kihlgren, VD Dynamic Code.

Vinterkräksjuka är en av våra vanligaste tarmsjukdomar. Sjukdomen orsakas av norovirus, som tillhör familjen Calicivirus. Sjukdomen är extremt smittsam och kännetecknas av ett snabbt insjuknande. Inkubationstiden, dvs. tiden mellan smittotillfället och insjuknande, är vanligen 12-48 timmar.  De vanligaste symptomen är kräkningar, diarré och magont, men man kan också drabbas av feber, muskelvärk och huvudvärk. Det är dock viktigt att känna till att det finns flera andra infektioner som har symptom som liknar vinterkräksjukan, men som inte orsakas av norovirus.

Ämnen

Kategorier


Dynamic Code är ett modernt hälsoföretag som levererar smidiga, säkra och effektiva hälsotester. Dynamic Code har hela kedjan – från utveckling av test och produktion av provtagningspaket till analys och distribution av provsvar. Testerna säljs via webbshop och apotek. De bygger på modern DNA-teknik och analyseras eget ackrediterat laboratorium. Bland kunderna finns såväl privatpersoner som professionella aktörer. För mer information, www.dynamiccode.se

Kontakter

Emilie Erhardt Winiarski

Emilie Erhardt Winiarski

Presskontakt VD

Vår drivkraft är att omsätta den senaste forskningen till användbara produkter för ökat välmående och bättre hälsa.

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Dynamic Code

Wallenbergs gata 1
583 30 Linköping
Sweden