Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Svenskt DNA-företag utför släktskapsanalyser för norska migrationsverket

Linköpingsföretaget Dynamic Code AB skall utföra alla släkt- och faderskapsanalyser i migrationsärenden i Norge. I konkurrens med bl.a. svenska Rättsmedicinalverket och flera internationella företag har Dynamic Code AB vunnit upphandlingen som Utlendingsdirektoratet i Norge, UDI, genomfört. Upphandlingskraven baserades på att kunna leverera en helhetslösning med högsta kvalitet och service till rätt pris.

-Vi har valt Dynamic Code för att de har presenterat en helhetslösning som gett högsta poäng i vår bedömning som baseras på kriterierna kvalitet, pris och service, säger Katinka Hartmann, enhetschef på UDI.

UDI är det centrala organet i Norge med ansvar att genomföra och främja utvecklingen av invandrings-och flyktingpolitik. Avtalet innebär att mellan 1 100 till 2 400 individer kommer att analyseras per år och samarbetet sträcker sig mellan 2-4 år.

Provtagning sker hos polismyndigheter i Norge och vid t ex ambassader i andra länder. Proven skickas till Dynamic Code där de analyseras och redovisas till UDI.

-Vi ser mycket positivt på detta samarbete. Sedan länge har flera svenska kommuner anlitat Dynamic Code för sina faderskapsärenden, säger Anne Kihlgren, VD på Dynamic Code.

-I Sverige har  Migrationsverket inte gjort någon upphandling, utan hittills har Rättsmedicinalverket haft monopol på dessa ärenden - något vi hoppas skall ändras. Precis som i Norge kan man öka kvalitet och service till ett lägre pris, säger Anne Kihlgren, VD på Dynamic Code.

Fakta om Dynamic Code

Dynamic Code har laboratorium i Linköping. Från 2004 har man utfört faderskapsbestämning baserat på kindgnuggsprov till bl.a. svenska kommuner. Grundarna i Dynamic Code har tidigare arbetat på Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) och Rättsmedicinalverket (RMV). Laboratoriet är ackrediterat av den svenska myndigheten Swedac. Förutom faderskaps- och släktskapsanalyser omfattas verksamheten även av forensiska analyser (vid brottsplatsutredningar) samt olika test inom hälsa och välmående som bl.a. säljs på apotek.

Mer information:

Anne Kihlgren, VD, Dynamic Code
E-post: anne.kihlgren@dynamiccode.se
Tel: 013-465 53 21, 0708-19 16 21

Katinka Hartmann, enhetsleder, UDI
E-post: kat@udi.no
Tel: +47 407 06 670

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

RegionerKontakter

Emilie Erhardt Winiarski

Emilie Erhardt Winiarski

Presskontakt VD

Vår drivkraft är att omsätta den senaste forskningen till användbara produkter för ökat välmående och bättre hälsa.

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Dynamic Code
Wallenbergs gata 1
583 30 Linköping
Sweden