Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Svenskt DNA-företag utför släktskapsanalyser för norska migrationsverket

Linköpingsföretaget Dynamic Code AB skall utföra alla släkt- och faderskapsanalyser i migrationsärenden i Norge. I konkurrens med bl.a. svenska Rättsmedicinalverket och flera internationella företag har Dynamic Code AB vunnit upphandlingen som Utlendingsdirektoratet i Norge, UDI, genomfört. Upphandlingskraven baserades på att kunna leverera en helhetslösning med högsta kvalitet och service till rätt pris.

-Vi har valt Dynamic Code för att de har presenterat en helhetslösning som gett högsta poäng i vår bedömning som baseras på kriterierna kvalitet, pris och service, säger Katinka Hartmann, enhetschef på UDI.

UDI är det centrala organet i Norge med ansvar att genomföra och främja utvecklingen av invandrings-och flyktingpolitik. Avtalet innebär att mellan 1 100 till 2 400 individer kommer att analyseras per år och samarbetet sträcker sig mellan 2-4 år.

Provtagning sker hos polismyndigheter i Norge och vid t ex ambassader i andra länder. Proven skickas till Dynamic Code där de analyseras och redovisas till UDI.

-Vi ser mycket positivt på detta samarbete. Sedan länge har flera svenska kommuner anlitat Dynamic Code för sina faderskapsärenden, säger Anne Kihlgren, VD på Dynamic Code.

-I Sverige har  Migrationsverket inte gjort någon upphandling, utan hittills har Rättsmedicinalverket haft monopol på dessa ärenden - något vi hoppas skall ändras. Precis som i Norge kan man öka kvalitet och service till ett lägre pris, säger Anne Kihlgren, VD på Dynamic Code.

Fakta om Dynamic Code

Dynamic Code har laboratorium i Linköping. Från 2004 har man utfört faderskapsbestämning baserat på kindgnuggsprov till bl.a. svenska kommuner. Grundarna i Dynamic Code har tidigare arbetat på Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) och Rättsmedicinalverket (RMV). Laboratoriet är ackrediterat av den svenska myndigheten Swedac. Förutom faderskaps- och släktskapsanalyser omfattas verksamheten även av forensiska analyser (vid brottsplatsutredningar) samt olika test inom hälsa och välmående som bl.a. säljs på apotek.

Mer information:

Anne Kihlgren, VD, Dynamic Code
E-post: anne.kihlgren@dynamiccode.se
Tel: 013-465 53 21, 0708-19 16 21

Katinka Hartmann, enhetsleder, UDI
E-post: kat@udi.no
Tel: +47 407 06 670

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

RegionerKontakter

Fredrik Pallin

Fredrik Pallin

Presskontakt Presskontakt 0708-114115

Vår drivkraft är att omsätta den senaste forskningen till användbara produkter för ökat välmående och bättre hälsa.

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Dynamic Code
Wallenbergs gata 1
583 30 Linköping
Sweden