Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pilotstudie visar: Test för vinterkräksjuka - ett hjälpmedel för personalplanering i vården

Vinterkräksjuka är ett ständigt problem. Under perioden sprids smittan snabbt. Personalen på sjukhus är speciellt utsatta och måste hålla sig friska för att hjälpa patienterna. Testet som visar om man har skydd mot vinterkräksjuka kan vara ett  hjälpmedel vid personalplanering under epidemiperioderna. Först ut att testa detta är Nyköpingslasarett Medicinavdelning 8.

Under januari och februari har avdelning 8 på Nyköpingslasarett testat vinterkräksjuketestet i en pilotstudie. Personalen på 40 personer har på frivillig basis erbjudits ett test som visar om man har skydd eller ej. Resultatet visar att av 38 testade hade 8 personer skydd mot vinterkräksjuka.

- Detta har slagit hål på många myter berättar Ina Wennerberg Eriksson som är vårdenhetschef och arbetsledare på Medicinavdelning 8 på Nyköpingslasarett. Flera hade skydd som inte trodde det och tvärtom. Vinterkräksjuka är mycket smittsamt. Det räcker med att en patient kräks så kan smittan spridas ut till alla i rummet.

Några ville först inte medverka och testa sig. Vad berodde det på?
- Man uppgav att det finns en rädsla att göra ett DNA-test och lämna ut sina personuppgifter eftersom det då kanske hamnar i något register, men när man insåg att man är helt anonym när man testar sig och bara får en analyskod i testet för att hämta sitt svar så var de flesta intresserade och ville vara med, berättar Ina Wennerberg Eriksson

Vad kan man ha för nytta av att låta dem i personalen testa sig?
- Fördelen är ju att personer med skydd kan ta hand om patienterna mer riskfritt utan att själva bli smittade. Under vinterkräksjukans epidemitider jobbar vi normalt efter den s.k. Kohortmodellen där samma personalgrupp får ta hand om alla riskpatienter dvs de med magsjuka. Anledningen är att minska smittspridningen och detta måste fortgå även om man som personal har skydd mot vinterkräksjuka. Med testresultatet kan det bli lättare att sätta samman en sådan grupp, menar Ina. Hon berättar vidare att det uttrycktes farhågor från vissa om att de som har skydd då får arbeta jämt, men menar att den intensiva vinterkräksjukeperioden ju är begränsad och de som hade skydd mot vinterkräksjuka inte räcker för att bemanna avdelningens behov utan att alla måste hjälpas åt för att verksamheten ska fungera.

Kan testet rekommenderas till andra kliniker för att planera bemanningen under epidemitider?
- Testet kan rekommenderas som ett hjälpmedel men är inte ett måste. Alla måste vara beredda på att ingå i gruppen som hjälper patienterna med magsjuka. Den viktigaste faktorn är fortfarande hygienen för att minimera smittspridning och den gäller ju oavsett om man har skydd eller ej. Men, visst är det en fördel för både den enskilde och mig som arbetsledare att veta om man har skydd, avslutar Ina.

Linköpingsföretaget Dynamic Code har tagit fram ett självprovtagningstest som nu säljs i utvalda butiker hos Apoteket AB, på apoteket.se samt vid Vårdapoteket som finns i anslutning till sjukhus. 20 procent av Sveriges befolkning bär på en speciell genvariant som ger ett skydd mot det vanliga vinterkräksjukeviruset och det är just denna gen (FUT2) som nu enkelt kan analyseras via ett självprovtagningstest. Man tar provet hemma, skickar det i den frankerade returförpackningen till Dynamic Codes ackrediterade laboratorium där det analyseras. Svaret kan hämtas efter 1-5 dagar på www.dynamiccode.se eller via telefon, med hjälp av en personlig kod.

Mer information:
Anne Kihlgren, VD Dynamic Code,
E-post: anne.kihlgren@dynamiccode.se, Tel: 013-465 53 21, 0708-19 16 21

För Produktprover (kostnadsfria):
Eva Bäckman , Produktionsansvarig Dynamic Code, E-post: eva.backman@dynamiccode.se, Tel: 013-465 53 22, 0708-19 16 22

www.dynamiccode.se

Ämnen

Kategorier


Dynamic Code är ett modernt hälsoföretag som levererar smidiga, säkra och effektiva hälsotester. Dynamic Code har hela kedjan – från utveckling av test och produktion av provtagningspaket till analys och distribution av provsvar. Testerna säljs via webbshop och apotek. De bygger på modern DNA-teknik och analyseras eget ackrediterat laboratorium. Bland kunderna finns såväl privatpersoner som professionella aktörer. För mer information, www.dynamiccode.se

Kontakter

Fredrik Pallin

Fredrik Pallin

Presskontakt Presskontakt 0708-114115

Vår drivkraft är att omsätta den senaste forskningen till användbara produkter för ökat välmående och bättre hälsa.

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Dynamic Code
Wallenbergs gata 1
583 30 Linköping
Sweden