Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nytt test för urinvägsinfektion som möjliggör för rätt behandling snabbt

HealthTech-bolaget Dynamic Code lanserar idag ett test för urinvägsinfektion hos kvinnor som mäter de vanligaste bakterierna som orsakar urinvägsinfektion. Med hjälp av testet kan läkaren ställa diagnos och snabbt ge rätt behandling. En obehandlad eller felbehandlad urinvägsinfektion kan leda till allvarliga komplikationer – speciellt för kvinnor som är gravida.

Urinvägsinfektion drabbar nästan sju av tio kvinnor någon gång i livet.

- Kvinnohälsofrågor är fortfarande lågt prioriterade inom vården. Detta testkoncept ger kvinnor möjlighet till rätt behandling på ett smidigt sätt. En korrekt behandling minskar också utvecklingen av antibiotikaresistenta bakterier, vilket är en av våra stora samhällsutmaningar, säger Anne Kihlgren, grundare och VD på Dynamic Code.

Urinvägsinfektion kan orsakas av olika bakterier, som behandlas med olika antibiotika. En obehandlad urinvägsinfektion kan leda till njurbäckeninflammation vilket i sin tur kan leda till blodförgiftning. Om urinvägsinfektionen beror på grupp B-streptokocker (GBS), och kvinnan är gravid, är det mycket viktigt att det upptäcks och behandlas i tid. Annars ökar risker för allvarliga komplikationer under graviditeten och barnet riskerar att drabbas av livshotande tillstånd vid förlossning.

- Därför är det så viktigt att inte blanda ihop okomplicerade urinvägsinfektioner med komplicerade, som måste behandlas med antibiotika för att hindra att infektionen går upp i njurarna. Om du misstänker urinvägsinfektion när du är gravid är det extra viktigt att behandla i tid. Då minskar riskerna för dig själv och barnet, säger Emma Karling, legitimerad barnmorska och ambassadör för kvinnohälsa hos Dynamic Code.

Testas på otillräckligt sätt

Idag testas sällan bakterieförekomst vid misstanke om urinvägsinfektion. Så kallade snabbtest används, men dessa mäter inte flera viktiga bakterier som kan orsaka urinvägsinfektion hos kvinnor. I vissa fall behöver kvinnan endast svara på enkätfrågor innan antibiotika förskrivs.

–Det är svårt att göra en korrekt bedömning och behandling på enbart patientens upplevda och uppgivna symtom, utan att känna till bakterietyp och mängden bakterier i urinen. Utan den kunskap ökar risken för oönskad överförskrivning av antibiotika och förskrivning av antibiotika som riskerar att ej ge effekt, säger Anders Selbing, docent och medicinsk rådgivare på Dynamic Code.

Nio av tio kvinnor kan tänka sig att använda ett självtest för urinvägsinfektion

Inställningen till digitala vårdgivare blir mer och mer positiv. Samma trend gäller självtester, som enkelt och snabbt beställs hem vid misstanke om symtom. Testerna kan sedan utföras smidigt av personen själv och kunder garanteras ett snabbt och säkert svar, utan att behöva stå i långa vårdköer. I en undersökning nyligen utförd av Dynamic Code framkom att nio av tio kvinnor kan tänka sig att använda ett självtest för urinvägsinfektion före eventuell antibiotikabehandling.

-Vi märker att kvinnor mer och mer tar kontroll över sin egen hälsa och vi kan bidra till bättre precisionsdiagnostik inom primärvården, säger Anne Kihlgren.

Fakta om urinvägsinfektion

  • Sju av tio kvinnor drabbas någon gång av urinvägsinfektion.
  • Kvinnor drabbas oftare än män eftersom urinrörets längd är kortare och gör det enkelt för bakterier från tarmen att orsaka infektion i urinblåsan.
  • Symtom innebär ofta sveda när man kissar, trängningar och behov av att kissa ofta.
  • I 30 procent av fallen läker urinvägsinfektion (nedre cystit) ut av sig själv.
  • De två vanligaste bakterierna för urinvägsinfektion är E. coli och S. saprophyticus, dessa står för över 90 procent av alla infektioner.
  • Antibiotikaresistens ökar för den vanligaste bakterien E. coli.
  • Bakterien S. saprophyticus kan vara resistent mot den vanligaste antibiotikan.
  • Det är viktigt att diagnosticera och behandla urinvägsinfektion hos gravida kvinnor, då både barn och kvinnan löper risk under förlossningen om infektionen är orsakad av bakterien Grupp B-streptokocker (GBS).
  • Vid feber och allmänpåverkan vid urinvägsinfektion, speciellt under graviditet, bör man snarast uppsöka sjukhus för att få behandling.

För mer information kontakta:

Anne Kihlgren, grundare och VD Dynamic Code
013-465 53 21anne.kihlgren@dynamiccode.se

Emma Karling, legitimerad barnmorska och ambassadör för kvinnohälsa hos Dynamic Code
070-440 07 72emma.karling@gmail.com

Anders Selbing, docent, legitimerad läkare och medicinsk rådgivare på Dynamic Code
070-528 43 21anders@selbing.com

Malin Pettersen, marknad- och säljchef Dynamic Code
070-148 39 90malin.pettersen@dynamiccode.se

Ämnen


Fakta om Dynamic Code

Dynamic Code vill hjälpa människor att ta kontroll över sin egen hälsa och utvecklar meningsfulla hälso- och diagnostest baserat på DNA-teknik. Testerna erbjuds i en digital kommunikations- och logistikplattform som är på gång att revolutionera medicinsk provtagning och diagnostester. Tester som tidigare krävt provtagning hos kliniker och av vårdpersonal, och ibland tagit månader och år, kan patienterna nu göra själva och få svar och behandling på några dagar. Utan att tumma på kvaliteten – Dynamic Codes tester uppfyller alla medicinska och regulatoriska krav.

Kontakter

Fredrik Pallin

Fredrik Pallin

Presskontakt Presskontakt 0708-114115

Vår drivkraft är att omsätta den senaste forskningen till användbara produkter för ökat välmående och bättre hälsa.

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Dynamic Code
Wallenbergs gata 1
583 30 Linköping
Sweden