Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nytt självtest hjälper kvinnor - nu finns ett DNA-test för bakterie- och svampbesvär i underlivet

Var fjärde kvinna som besöker en klinik för könssjukdomar (STI-klinik) visar sig ha bakteriell vaginos (besvärande flytningar förorsakade av en kombination av olika bakterier) och nästan 3/4 av alla kvinnor har någon gång i livet drabbats av en svampinfektion i underlivet. I de flesta fall är det inte farligt och behöver inte behandlas.

- Bakteriell vaginos kan dock ge komplikationer. Det ökar t ex risken för för tidig förlossning, liksom risken för infektioner efter underlivsoperationer (t.ex. abort, kejsarsnitt, livmoderoperation). Det finns även studier som visar att risken att smittas av klamydia ökar vid bakteriell vaginos, säger överläkare Per-Göran Larsson, tidigare Kvinnokliniken, Kärnsjukhuset i Skövde, men numera Kvinnokliniken på Universitetssjukhuset Örebro.

- Symptom som kan uppstå vid bakteriell vaginos och Candida är illaluktande flytningar, klåda och sveda. Eftersom bakteriell vaginos och Candida kan ge liknande symtom, men bakteriell vaginos bör behandlas med antibiotika, är det viktigt att veta vilken typ av infektion man bär på, säger Anders Selbing, Docent i Obstetrik och Gynekologi och VD för Selbing Medical AB.

Svar inom fyra dagar
Det DNA-test som nu lanseras innebär att kvinnan enkelt kan ta provet hemma och få svar inom fyra dagar.

– Eftersom testet specifikt spårar mängden av de olika bakterier som orsakar bakteriell vaginos, hoppas vi att det även kommer att användas inom den allmänt finansierade sjukvården. Idag görs det oftast bara en klinisk undersökning utan specifik bakterie- och svampdetektion, säger Anne Kihlgren, VD på Dynamic Code.

Det är Linköpingsföretaget Dynamic Code, som har tagit fram DNA-testet för bakterie- och svampbesvär i underlivet. Provtagningen sker genom att kvinnan själv enkelt tar ett prov från slidan med en bomullspinne. Provet skickas i en returförpackning till Dynamic Codes ackrediterade laboratorium där det analyseras. Svaret hämtas efter 2-4 dagar på hemsidan, www.dynamiccode.se, eller via telefon, med hjälp av en personlig kod.

DNA-testet säljs på Apoteket AB:s web shop och Dynamic Codes web-sida. Testet kostar 399 kr.

DNA-testet är specifikt för de bakterier och svampar som orsakar bakteriell vaginos och Candida. Testet har en säkerhet på 99,5% .

Mer information:
VD Anne Kihlgren, Dynamic Code
E-post: anne.kihlgren@dynamiccode.se
Tel: 013-465 53 21, 0708-19 16 21

För Produktprover (kostnadsfria):
Eva Bäckman, Produktionsansvarig Dynamic Code 
E-post: eva.backman@dynamiccode.se,
Tel: 013-465 53 22, 0708-19 16 22
www.dynamiccode.se


Docent Anders Selbing
Selbing Medical AB
E-post: Anders_Selbing@me.com

Ämnen

Kategorier


Dynamic Code är ett modernt hälsoföretag som levererar smidiga, säkra och effektiva hälsotester. Dynamic Code har hela kedjan – från utveckling av test och produktion av provtagningspaket till analys och distribution av provsvar. Testerna säljs via webbshop och apotek. De bygger på modern DNA-teknik och analyseras eget ackrediterat laboratorium. Bland kunderna finns såväl privatpersoner som professionella aktörer. För mer information, www.dynamiccode.se

Kontakter

Fredrik Pallin

Fredrik Pallin

Presskontakt Presskontakt 0708-114115

Vår drivkraft är att omsätta den senaste forskningen till användbara produkter för ökat välmående och bättre hälsa.

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Dynamic Code
Wallenbergs gata 1
583 30 Linköping
Sweden