Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nytt samarbete revolutionerar tiden för diagnos för glutenintoleranta

DNA-analysföretaget Dynamic Code har utvecklat ett nytt test för celiaki, glutenintolerans och inleder ett samarbete med digitala vårdgivaren MediCheck kring specialistläkarvård för Celiaki. Testet köps online och ger patienten ett svar inom sex dagar. Testsvaret har en säkerhet som är högre än 99%, och analysen kan både utesluta och användas för diagnosticering av celiaki.

Samarbetet mellan Dynamic Code och MediCheck innebär att patienter efter testsvar kan boka tid för ett videomöte med en specialistläkare inom mag- och tarmsjukdomar för vidare hjälp och rådgivning inom 48 timmar. En celiakidiagnos ska alltid ställas av en läkare. Skillnaden är att nu har man möjlighet att testa först och ha med sitt testsvar vid första läkarbesöket online. Detta är övertygade att vi kan minska onödig oro och väntetid för diagnos säger Anne Kihlgren, grundare och VD på Dynamic Code.

– Det är mycket positivt att det kommer sådana här tester. Inte minst för den som har långt till sin vårdcentral eller av någon anledning har svårt att få genomföra ett sådant här test hos husläkaren. Möjligheten som finns idag att konsultera specialistläkare online genom MediCheck gör också att man kan följa upp testresultatet med att få professionella råd utan att behöva lämna hemmet eller arbetet, säger Bengt Lavö, specialistläkare i gastroenterologi.

Skulle testsvaret visa att patienten inte har celiaki kan specialistläkaren också utreda patientens mag- och tarmrelaterade besvär, ge råd kring lindring av symptom eller skriva en remiss åt patienten för vidare undersökning och vård.

– För patienter med diffusa magbesvär är det ofta en lång kamp för att få rätt hjälp och diagnos. Samarbetet med mellan Dynamic Code och MediCheck ger patienter direkttillgång till specialistläkare inom mage och tarm, och en vårdkedja som är snabb, säker och bekväm, säger Anne Kihlgren, grundare och VD på Dynamic Code.

Dynamic Codes celiakitest kostar 1 850 kr och specialistrådgivningen hos MediCheck 450 kr. Båda erbjuds på carestore.com till konsument. Samarbetet avser att fördjupas inom fler områden på sikt.

Kontaktuppgifter Dynamic Code

Mia Bengtsson, Affärsutvecklare, Dynamic Code
mia.bengtsson@dynamiccode.se

Anne Kihlgren, VD, Dynamic Code
anne.kihlgren@dynamiccode.se

Kontaktuppgifter MediCheck

Thomas Ehrengren, VD, MediCheckthomas.ehrengren@medicheck.se

*Nordström et al. Delay to celiac disease diagnosis and its implications for health-related quality of life, BMC Gastroenterology 2011; 11:118.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Fakta om Dynamic Code

Dynamic Code är ett svenskt företag som startades hösten 2000 av Anne Kihlgren och Björn Rosén, som båda har forskarbakgrund och lång erfarenhet av DNA-analyser, biokemi, genetik och molekylärbiologi från bl a Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) tidigare Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) och Rättsmedicinalverket (RMV). Anne och Björn såg tidigt möjligheterna med den senaste DNA-tekniken och att kunna erbjuda smidiga och säkra hälso- och miljötester samt släktskapsbestämningar för såväl privatpersoner och sjukvård som för företag och myndigheter.

Kontakter

Emilie Erhardt Winiarski

Emilie Erhardt Winiarski

Presskontakt VD

Vår drivkraft är att omsätta den senaste forskningen till användbara produkter för ökat välmående och bättre hälsa.

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Dynamic Code

Wallenbergs gata 1
583 30 Linköping
Sweden