Gå direkt till innehåll
Dynamic Code tar fram klimakterietest åt Womni

Pressmeddelande -

Dynamic Code tar fram klimakterietest åt Womni

Dynamic Code har inlett ett samarbete med Womni, en digital vårdgivare inom klimakterierådgivning och behandling. För Womnis räkning har Dynamic Code tagit fram ett test för att mäta hormonnivån av FSH, där höga nivåer indikerar att kvinnan är i klimakteriet och närmar sig sin sista menstruation.

Testet är framtaget för kvinnor som upplever klimakteriesymtom. Om kvinnor som är 45 år eller yngre tar testet och får ett resultat som visar förhöjda nivåer av FSH, är det extra viktigt med vidare utredning av vårdgivare. Det är nämligen rekommenderat att starta med menopausal hormonterapi (MHT) om man slutar menstruera för tidigt. Annars finns ökad risk för ökad utveckling av benskörhet och frakturer, hjärt-kärlsjukdom och livsstilssjukdomar som diabetes typ 2. Ett första steg i diagnosen är att mäta det så kallade FSH-värdet. Detta är ett viktigt steg för den digitala vårdgivaren Womni, som är specialiserad på rådgivning och behandling av kvinnor med klimakteriebesvär.
På uppdrag av Womni har Dynamic Code, via underleverantörer, tagit fram ett test som Womnis patienter kan ta hemma för ett första ställningstagande till diagnos och eventuell vidare behandling.
Psykiska förändringar, ledvärk, sömnsvårigheter, viktuppgång, migrän, vallningar och svettningar, nedsatt sexlust och oregelbunden menstruationscykel är några av de symtom som är vanliga i första delen av klimakteriet. Klimakteriet orsakas av en minskad produktion av könshormoner, framförallt östrogen i äggstockarna. I menopaus när kvinnan slutat blöda naturligt ligger östrogenet på en konstant låg nivå och samtidigt ökar nivån av cirkulerande follikelstimulerande hormon (FSH). Testet mäter FSH-nivån och kan ihop med upplevda symtom indikera om patienten behöver behandling.
– Med ett självprovtagningstest som patienten kan ta hemma och där vi får ta del av provresultatet, skapar vi en snabb och säker väg till bedömning och eventuell behandling för kvinnor med tidig menopaus, eller för kvinnor i normal menopausålder med många symtom som påverkar deras livskvalitet negativt. Med det här testet kan vi bättre hjälpa kvinnor till rätt behandling, säger Womnis vd och medicinsk ansvariga läkare Naomi Flamholc.

Dynamic Code har märkt att behovet av nya diagnostiklösningar växer, och i takt med utveckling, kvalitet och teknik erbjuder nu bolaget anpassade lösningar för andra aktörer. Som en del i Dynamic Codes nya tillväxtstrategi har bolaget breddat sin produktportfölj med skräddarsydda lösningar för apotek och vårdgivare med snabbtester och andra diagnostiska lösningar där plattform in i vårdflödet ingår.

– Många kvinnor upplever svårigheter att få hjälp med sina besvär, dels för att besvären inte alltid tas på allvar samt att dagens metoder för diagnostik är trubbiga. Tillsammans med Womni kan vi nu erbjuda kvinnor som upplever klimakteriebesvär ett snabbt och enkelt test, som ger bra information vid kontakt med vårdgivare för vidare utredning och behandling säger Emilie Erhardt Winiarski, VD för Dynamic Code.Ämnen


Fakta om Dynamic Code

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digitala helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Kontakter

Emilie Erhardt Winiarski

Emilie Erhardt Winiarski

Presskontakt VD

Vår drivkraft är att omsätta den senaste forskningen till användbara produkter för ökat välmående och bättre hälsa.

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Dynamic Code
Wallenbergs gata 1
583 30 Linköping
Sweden