Gå direkt till innehåll
Dynamic Code och Medicheck underlättar diagnos för celiaki

Pressmeddelande -

Dynamic Code och Medicheck underlättar diagnos för celiaki

Två procent av Sveriges befolkning lider av celiaki, eller glutenintolerans. Vägen till bekräftad diagnos kan vara en lång process som enligt Celiakiförbundet kan ta i genomsnitt 10 år. Nu inleder Healthtech-företaget Dynamic Code ett samarbete med specialistvårdgivaren Medicheck som blir den första vårdgivaren att integrera Dynamic Codes celiakitester i sin vårdgivning.

Celiaki är ett tillstånd som har visat sig vara kraftigt underdiagnostiserat och finns representerat i alla åldersgrupper. Symtombilden är omfattande och inkluderar allt från diffusa tecken till mycket besvärliga som t ex trötthet, depression, orolig mage och blodbrist. Celiaki innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Gluten gör att tunntarmen blir inflammerad och inte kan ta upp näring som den ska.

Nya riktlinjer i vården ger möjlighet till diagnos via självprovtagning
Det nationella vårdprogrammet för celiaki uppdaterades 2020 vilket innebär att läkare under vissa omständigheter kan ställa diagnos med enbart blodprov även för vuxna, istället för med biopsi från tunntarmen vilket tidigare var fallet

Medicheck erbjuder möten med specialistläkare via videosamtal och utan krav på remiss. Det är korta väntetider och man kan få hjälp oavsett var man bor. Nu integreras Dynamic Codes test i processen för de patienter som söker sig till Medicheck för misstänkt celiaki, vilket innebär att tiden till diagnos förkortas avsevärt samtidigt som patienten inte behöver uppsöka fysisk vård.

Självprovtagning integreras i Medichecks digitala process
När en patient kontaktar Medicheck med misstänkt celiaki beställer specialisten ett test för självprovtagning som skickas till patienten. Patienten tar testet hemma och skickar det till Dynamic Codes labb. Resultatet integreras sedan i Medichecks journalsystem och patienten kan få snabb återkoppling och behandling av Medichecks specialistläkare.

– Dynamic Code är en pålitlig partner och de har många bra tester. Just detta test i kombination med vår tjänst är ett fint exempel på hur man kan minimera lidande för personer som har Celiaki och korta ned tiden för att fastställa diagnos. En enorm förbättring, säger Emilie Erhardt Winiarski, Sverigechef på Medicheck.

– Celiaki tar lång tid att upptäcka och skapar stort lidande för individen och stora kostnader för samhället. Med vår självprovtagning kan vi minska tiden från i snitt 10 år för diagnos till bara ett par dagar. Tillsammans med Medicheck skapar vi en avsevärd förbättring för de som misstänker celiaki men ännu inte fått en fastställd diagnos, säger Louise Nylén vd på Dynamic Code.

Tre olika självtest för glutenintolerans
Samarbetet mellan Medicheck och Dynamic Code innefattar tre olika självtest för glutenintolerans. Det första testet är ett DNA-test som visar huruvida man har genetiskt anlag för att kunna utveckla celiaki eller inte. Det andra testet påvisar både anlag och om man har utvecklat glutenintolerans. Detta test förutsätter att man innan provtagning ätit en glutenbaserad kost. Det tredje testet riktar sig till personer med diagnostiserad celiaki som vill hålla koll på sin sjukdomsstatus – något som inte alltid finns tillgängligt i vården ida

För mer information
Christian Tärnholm, marknadschef Medicheck
christian.tarnholm@medicheck.se
0708-18 20 22

Louise Nylén, vd Dynamic Code
louise.nylen@dynamiccode.se
076-276 77 75

Ämnen


Fakta om Dynamic Code

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digitala helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Presskontakt

Louise Nylén

Louise Nylén

Presskontakt VD +46 76 276 77 75
Anne Kihlgren

Anne Kihlgren

Presskontakt Grundare 013-465 53 21
Fredrik Pallin

Fredrik Pallin

Presskontakt Presskontakt 0708-114115

Vår drivkraft är att omsätta den senaste forskningen till användbara produkter för ökat välmående och bättre hälsa.

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Dynamic Code
Fridtunagatan 24
582 16 LINKÖPING