Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Dynamic Code och LabPortalen/InfoSolutions i nytt samarbete - digital vårdkedja kan avlasta vården med 10 miljoner vårdbesök per år

HealthTech-bolaget Dynamic Code och LabPortalen/InfoSolutions gör nu distansvård lätt tillgänglig för alla vårdaktörer. Vårdgivare kopplade till det digitala remiss- och svarsystemet LabPortalen kan smidigt och direkt i sitt journalsystem beställa självtest åt sina patienter och ta emot deras provsvar. Patienten tar provet själv hemma och skickar sedan provet till Dynamic Codes laboratorium för analys, allt utan att behöva uppsöka vården fysiskt.

Den här typen av distansvård kombinerat med säker diagnostik är helt ny i Sverige. Samarbetet kan avlasta den hårt belastade primärvården helt eller delvis med upp emot 10 miljoner vårdbesök per år.

LabPortalen är ett digitalt remiss- och svarsystem som är integrerat i nästan alla journalsystem i Sverige. Det nya samarbetet innebär att läkare och vårdgivare kan beställa självtester åt sina patienter via sina journalsystem och få tillbaka analyserade provsvar direkt i journalsystemet.

Dynamic Code ombesörjer all logistik, skickar självtestet till patienten, får tillbaka provet från patienten och analyserar provet i sitt laboratorium. Provsvaren överförs därefter automatiskt till läkarens och vårdgivarens journalsystem via LabPortalen.

-Vårt samarbete effektiviserar hela vårdkedjan till nytta för både patient och vårdgivare. Ca 10 miljoner besök per år inom primärvården är kopplade till misstänkta infektioner och kräver provtagning. Med vår helhetslösning, utvecklad och anpassad för primärvården, möjliggörs nu för första gången i stor skala, en säker provtagning i kombination med distansvård, säger Anne Kihlgren, grundare och VD Dynamic Code.

-Genom integrationen med LabPortalen har nu alla vårdgivare ett tjugotal självtester lätt tillgängliga till låga kostnader, t ex test för könssjukdomar, urinvägsinfektion, svampinfektion, halsfluss m fl. Men också säkra test för besvär som primärvården tidigare haft svårt att behandla, såsom celiaki (glutenintolerans) och bakteriell vaginos (infektion i underlivet hos kvinnor). Detta öppnar på sikt för primärvården att avlasta den hårt pressade sjukhusvården, fortsätter Anne Kihlgren.

-Att möjliggöra för patienter att inte behöva ta sig till primärvården utan istället kunna nyttja digitala lösningar, besparar vården både tid och pengar. LabPortalen används av i stort sett alla vårdgivare och regioner i landet vilket gör att vården kan bli mer tillgänglig och jämlik över hela Sverige. Konceptet är helt nytt i Sverige och det ska bli spännande att följa utvecklingen nu, säger Alex Stendahl, VD på LabPortalen/InfoSolutions.

För mer information, kontakta:

Anne Kihlgren, grundare och VD på Dynamic Code
070 819 16 21
anne.kihlgren@dynamiccode.se

Alex Stendahl, VD LabPortalen/InfoSolutions
070 855 61 14
alex@infosolutions.se

Ämnen

Kategorier


Fakta om Dynamic Code

Dynamic Code vill hjälpa människor att ta kontroll över sin egen hälsa och utvecklar meningsfulla hälso- och diagnostest baserat på DNA-teknik. Testerna erbjuds i en digital kommunikations- och logistikplattform som håller på att revolutionera medicinsk provtagning och diagnostester. Tester som tidigare krävt provtagning hos kliniker och av vårdpersonal och ibland tagit månader och år, kan patienterna nu göra själva och få svar och behandling på några dagar. Utan att tumma på kvaliteten – Dynamic Codes tester uppfyller alla medicinska och regulatoriska krav.

Kontakter

Fredrik Pallin

Fredrik Pallin

Presskontakt Presskontakt 0708-114115

Vår drivkraft är att omsätta den senaste forskningen till användbara produkter för ökat välmående och bättre hälsa.

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Dynamic Code
Wallenbergs gata 1
583 30 Linköping
Sweden