Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

DNA-tester en del i framtidens sjukvård - Svenska Dynamic Code får innovationsfinansiering från Vinnova för utveckling av hemtester.

Den statliga myndigheten Vinnova har tilldelat svenska Dynamic Code ett innovations stöd på drygt 3 miljoner kronor för att utveckla det nya digitala affärsområdet www.dynamichealthcare.se. Det är ett helhetskoncept för framtidens hälsotester som enkelt kan göras hemma.

Här erbjuds privatpersoner olika hälsotest, tillsammans med medicinsk rådgivning och e-recept online. Kunden/patienten är bara några få knapptryckningar från sitt testsvar och en säker videokontakt med en legitimerad läkare. På tre dagar kan kunden påbörja sin behandling, dvs. få hem ett provtagningskit, ta provet hemma, hämta sitt testsvar och vid behov få ett e-recept och börja sin medicinbehandling. Allt snabbt och säkert utan att lämna hemmet. Resultatet är en kortare tid från svar och diagnos till rätt åtgärd och behandling.

Med affärsområdet Dynamichealthcare.se knyter vi ihop utveckling av användarvänliga hemtest, modern labteknik, med den digitala vårdkedjan. Detta är framtidens hemtest dvs ”Hemtest 2.0” säger Anne Kihlgren, VD för Dynamic Code.

I dagsläget erbjuder Dynamichealthcare.se detta helhetskoncept för testerna klamydia, mykoplasma och bakteriell vaginos (bakterier i underlivet hos kvinnor) men planen är att redan under 2016 erbjuda e-recept och medicinsk rådgivning för fler tester samt till fler marknader.

Dynamichealthcare.se är en naturlig fördjupning och utökning av Dynamic Codes hemtester och utgör en viktig del i vår strategi, säger Anne Kihlgren, VD och grundare av Dynamic Code. Det innebär att vi inte lämnar kunden med bara ett analyssvar. Baserat på våra testsvar kan privatpersonen få e-recept och rätt behandling direkt online. Med VINNOVAS stöd kan vi nu skynda på utveckling av fler test och mer specialiserad medicinsk rådgivning online samt även fokusera på fler marknader i en snabbare takt, säger Anne Kihlgren.

Med tanke på att många människor idag har svårt att ta sig till, eller avsätta den tid som krävs för att besöka en vårdklinik idag, är vårt erbjudande ett modernt komplement till den vanliga vården, fortsätter Anne Kihlgren. Vi ser även detta som en möjlighet att avlasta primärvården inte minst viktigt utifrån de stora utmaningar som vården står inför. Med detta koncept kan vi hjälpa till att avlasta vårdapparaten med en bibehållen hög och säker kvalité samtidigt som det underlättar för patienterna.

Vinnova är en statlig myndighet under Näringslivsdepartementet som utlyser innovationsprojekt i företag. Vinnova finansierar innovativa forsknings- och utvecklingsprojekt i tidiga skeden och Dynamic Code har fått en del av dessa pengar för att utveckla konceptet dynamichealthcare.se med utveckling av fler hemtester, samarbete med fler specialister och att utvärdera fler marknader i Europa för detta koncept. 

Ämnen

Kategorier


Fakta om Dynamic Code

Dynamic Code är ett svenskt företag som startades hösten 2000 av Anne Kihlgren och Björn Rosén, som båda har forskarbakgrund och lång erfarenhet av DNA-analyser, biokemi, genetik och molekylärbiologi från bl a Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) tidigare Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) och Rättsmedicinalverket (RMV). Anne och Björn såg tidigt möjligheterna med den senaste DNA-tekniken och att kunna erbjuda smidiga och säkra hälso- och miljötester samt släktskapsbestämningar för såväl privatpersoner och sjukvård som för företag och myndigheter.

Idag erbjuder Dynamic Code produkter inom fyra produktområden: hälsotest till människor, tester för inomhusmiljö, faderskaps- och släktskapsbestämningar samt djuranalyser och härstamningskontroller. 

Kontakter

Fredrik Pallin

Fredrik Pallin

Presskontakt Presskontakt 0708-114115

Vår drivkraft är att omsätta den senaste forskningen till användbara produkter för ökat välmående och bättre hälsa.

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Dynamic Code
Wallenbergs gata 1
583 30 Linköping
Sweden