Gå direkt till innehåll
Anne Kihlgren nominerad till Årets Affärsbragd

Pressmeddelande -

Anne Kihlgren nominerad till Årets Affärsbragd

Dynamic Codes grundare Anne Kihlgren är en av tio entreprenörer som är nominerade till Årets Affärsbragd, en tävling arrangerad av Svenska Dagbladet.

– Vi är alla mycket stolta för den här nomineringen, och jag ser det främst som ett bevis på hårt jobb från hela företaget, säger Anne Kihlgren, om nomineringen till SvD Affärsbragd.

När Anne Kihlgren startade Dynamic Code hade hon en bakgrund som forskare inom biokemi och lång erfarenhet av dna-analyser som gruppchef och projektledare på DNA-registret vid det som då hette Statens Kriminaltekniska Laboratorium (i dag NFC). Där var hon med att utveckla den DNA-teknik som i dag är rutin vid brottsplatsutredning.

– Jag insåg att tekniken kunde användas till mycket mer än att bara fånga brottslingar, säger Anne Kihlgren i en intervju i Svenska Dagbladet.

Anne grundade Dynamic Code år 2000. 2021 omsatte Dynamic Code drygt 365 mkr (mycket drivet av avtalet med Folkhälsomyndigheten för covid-testning), har över 80 medarbetare och är, förutom i Sverige, etablerade i Norge och Danmark och under uppstart i UK och Tyskland.

Konceptet test med självprovtagning är väletablerat inte minst efter pandemin och alla PCR-tester. Nu siktar Dynamic Code på att hjälpa till att avlasta vården. Det görs drygt 40 miljoner besök årligen inom primärvården. Av dessa är tio miljoner kopplade till infektioner, där patienten behöver ta ett eller flera prov för att vårdgivaren ska kunna ställa diagnos. Om var tionde infektionspatient, i stället för att åka till en vårdcentral, gör provet hemma och själv motsvarar det en tidsbesparing 125 000 arbetsdagar per år.

– Vår metod hjälper tusentals människor och minskar belastningen på vården, säger Anne Kihlgren.

– Med Annes innovation och entreprenörskap har Dynamic Code växt till ett internationellt skalbart koncept som nu rullas ut i flera länder. Det tillämpningsområde hon såg för över 20 år sedan är nu en viktig del i att avlasta vården i hela Europa, säger Louise Nylén, vd för Dynamic Code.

Läs intervjun med Anne Kihlgren här:
https://www.svd.se/a/k6jy9A/dynamic-code-och-anne-kihlgren-kandidat-till-svd-affarsbragd-2022

Rösta på Anne Kihlgren i Årets Affärsbragd 2021 här:
https://www.svd.se/story/svd-affarsbragd-2022-rosta-harFakta om SvD Affärsbragd 2022
SvD:s hederspris – SvD Affärsbragd – delas årligen ut till en person eller grupp personer som gjort en utomordentligt förtjänstfull prestation inom det svenska affärslivet.

Mottagaren av utmärkelsen ska ha utfört en prestation utöver det vanliga, haft modet att utmana etablerade aktörer eller monopol och med sitt entreprenörskap skapat nya affärsmöjligheter.

• Prestationen ska ha utmärkt sig inom områdena företagsbyggande/entre­prenörskap och den nominerade personen ska ha gjort en avgörande insats för att göra den möjlig.

• Endast en utmärkelse utdelas årligen, antingen till en enskild person eller till en mindre grupp personer om det finns särskilda skäl till detta. Exempelvis flera grundare till ett bolag.

• Personen ska vara svensk medborgare och ha utfört större delen av sin entreprenörsgärning i Sverige. Personen ska vara nu aktiv inom svenskt affärsliv.

• Prestationen ska gå att koppla till insatser gjorda under de senaste åren.

• Pristagaren utses av en jury utsedd av SvD. Denna jury består av Svenska Dagbladets vd och en ständig sekreterare utsedd av SvD som också har rösträtt samt högst tio externa ledamöter.

• En nomineringskommitté gör ett urval och kvalitetssäkrar kandidater som läsare och juryn har att välja på.

• Röstningen pågår 11 april–13 maj. Vinnaren presenteras den 23 maj.

Ämnen


Fakta om Dynamic Code

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digitala helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Presskontakt

Louise Nylén

Louise Nylén

Presskontakt VD +46 76 276 77 75
Anne Kihlgren

Anne Kihlgren

Presskontakt Grundare 013-465 53 21
Fredrik Pallin

Fredrik Pallin

Presskontakt Presskontakt 0708-114115

Vår drivkraft är att omsätta den senaste forskningen till användbara produkter för ökat välmående och bättre hälsa.

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Dynamic Code
Fridtunagatan 24
582 16 LINKÖPING