Gå direkt till innehåll
Är du en av fem som har skydd mot vinterkräksjukeviruset? Nu kan du enkelt få svar

Pressmeddelande -

Är du en av fem som har skydd mot vinterkräksjukeviruset? Nu kan du enkelt få svar

Linköpingsföretaget Dynamic Code har tagit fram ett nytt självprovtagningstest som nu introduceras av Apoteket AB där du snabbt kan få svar om du har skydd mot vinterkräksjukan.

20 % av Sveriges befolkning bär på en speciell genvariant som ger ett skydd mot det vanliga vinterkräksjukeviruset och det är just denna gen (FUT2) som nu enkelt kan analyseras via ett självprovtagningstest. Man tar provet hemma, skickar det i den frankerade returförpackningen till Dynamic Codes ackrediterade laboratorium där det analyseras. Svaret kan man hämta efter 1-5 dagar på www.dynamiccode.se eller via telefon med hjälp av den personliga koden.

Testet kostar 395 kr och finns att köpa på Apoteket AB, i utvalda butiker och på apoteket.se från och med den 23 februari 2011.

Vinterkräksjuka är en av våra vanligaste tarmsjukdomar. Sjukdomen orsakas av norovirus, som tillhör familjen Calicivirus. Sjukdomen är extremt smittsam och kännetecknas av ett snabbt insjuknande. Inkubationstiden, d v s tiden mellan smittotillfället och insjuknande, är vanligen 12-48 timmar.  De vanligaste symptomen är kräkningar, diarréer och magont, men man kan också drabbas av feber, muskelvärk och huvudvärk. Det är dock viktigt att känna till att det finns flera andra infektioner som har symptom som liknar vinterkräksjukan, men som inte orsakas av norovirus.

Är det bra att det finns ett nytt test för vinterkräksjuka?
– Eftersom det finns ett intresse för att testa sig tycker jag att det är bra att möjligheten finns för privatpersoner att enkelt testa hemma, för att få information om risken att drabbas av vinterkräksjuka Eftersom de flesta stammar bara verkar kunna smitta upp till 80% av befolkningen kan de som är så kallat sekretornegativa känna sig ganska säkra vid norovirusutbrott, men undantag finns berättar Elin Kindberg, Medicine Doktor virologi, Linköpings universitet.

Vem bör testa sig för vinterkräksjukan?
– Det finns flera anledningar att testa om man har ett medfött skydd mot vinterkräksjukan. Vi ser främst fyra olika målgrupper för detta test: De vetgiriga, de som vill ha kontroll på sin vardag (planera för vård av barn mm), högriskpatienter som vid smitta kan behöva sjukvårdsbehandling och även vissa arbetsplatser för personalplanering under vinterkräksjukeperioden. Med 99,5 % metodologisk säkerhet kan nu de personer som vill veta enkelt få ett snabbt svar, säger Anne Kihlgren, vd Dynamic Code.
  

För mer information kontakta:
Anne Kihlgren, vd Dynamic Code
anne.kihlgren@dynamiccode.se
 
013-4655321; 0708-191621

Elin Kindberg, Medicine Doktor virologi, Linköpings universitet
0706-943233

Ytterligare information finns på: www.dynamiccode.se

För Produktprover (kostnadsfria)
Eva Bäckman , Produktionsansvarig Dynamic Code
eva.backman@dynamiccode.se

013-4655322; 0708-191622

Ämnen

Kategorier


Dynamic Code är ett modernt hälsoföretag som levererar smidiga, säkra och effektiva hälsotester. Dynamic Code har hela kedjan – från utveckling av test och produktion av provtagningspaket till analys och distribution av provsvar. Testerna säljs via webbshop och apotek och används inom vården. De bygger på modern DNA-teknik och analyseras eget ackrediterat laboratorium. Bland kunderna finns såväl privatpersoner som professionella aktörer. För mer information, www.dynamiccode.se

Kontakter

Fredrik Pallin

Fredrik Pallin

Presskontakt Presskontakt 0708-114115

Vår drivkraft är att omsätta den senaste forskningen till användbara produkter för ökat välmående och bättre hälsa.

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Dynamic Code
Wallenbergs gata 1
583 30 Linköping
Sweden