Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Äntligen ett snabbt och säkert test för alla som misstänker att de lider av celiaki - glutenintolerans!

Celiaki drabbar ca 140 000 personer bara i Sverige, varav flertalet ännu inte har fått diagnosen fastställd. Många har vant sig vid besvären och söker inte vården, men värre är att även de som söker vården ofta får vänta åratal på diagnosen. Det finns studier som visar att det tar i genomsnitt 5,8 år att få en diagnos i Sverige*. Med Dynamic Codes nya hemtest för celiaki får du ett testsvar inom sex dagar. ”Det är inte en dag för tidigt att de som misstänker att de lider av celiaki, äntligen kan få en säker diagnos snabbt”, säger Anne Kihlgren, grundare och VD på Dynamic Code.

Celiaki (glutenintolerans) är en sjukdom som är svår att upptäcka

Celiaki kan yttra sig på många olika sätt och är en sjukdom som kan starta när som helst i livet, från småbarnsåren till ålderdomen. Besvären kan vara allt ifrån väldigt vaga till mycket besvärliga, t.ex. trötthet, orolig mage, diarré eller förstoppning, nedstämdhet och blodbrist. Men ett problem är också svårigheten att få rätt uppmärksamhet inom vården. Därför är väntan på rätt diagnos ofta oacceptabelt lång med många turer fram och tillbaka i vården och ofta med besvär i onödan under lång tid.

Vårt hemtest – ett komplement till vården

Dynamic Codes nya hemtest ger personer som misstänker att de har celiaki möjlighet att testa detta med ett säkert svar inom sex dagar och därefter hjälp med snabb diagnos. Testet är därmed ett utmärkt komplement till den allmänna vården. ”Dynamic Codes hemtest för celiaki kommer sannolikt att bidra till att fler personer får diagnosen fastställd eller avfärdad, med ökat välmående som följd. Testet kombinerar flera analyser som sedan vägs samman till en rekommendation och dessutom finns möjlighet att boka in tid för medicinsk rådgivning online”, säger Anneli Ivarsson, legitimerad läkare, specialist i pediatrik och professor vid Umeå universitet.

Enkelt och säkert med uppföljning och rådgivning

Hemtestet köper du via Dynamic Codes hemsida Carestore.com. Provtagningen genomförs enkelt hemma och proverna skickas sedan till Dynamic Codes laboratorium i ett frankerat och adresserat svarskuvert. När analyserna är klara, hämtas resultaten via en unik analyskod på Carestore.com. Test- svaret inkluderar medicinska rekommendationer framtagna i samarbete med specialister inom celiaki. Du ges även möjligheten att direkt boka kontakt med läkare online för samråd.

För mer information om Dynamic Codes hemtest för celiaki, tag kontakt med:

Mia Bengtsson Affärsutvecklare, Dynamic Code
mia.bengtsson@dynamiccode.se

Anne Kihlgren VD, Dynamic Code
anne.kihlgren@dynamiccode.se

Anneli Ivarsson, rådgivare till Dynamic Code
Legitimerad läkare, specialist i pediatrik, professor vid Umeå universitet
anneli.ivarsson@umu.se

Fotnot:

* Nordström et al. Delay to celiac disease diagnosis and its implications for health-related quality of life, BMC Gastroenterology 2011; 11:118. 

Ämnen

Kategorier


Fakta om Dynamic Code

Dynamic Code är ett svenskt företag som startades hösten 2000 av Anne Kihlgren och Björn Rosén, som båda har forskarbakgrund och lång erfarenhet av DNA-analyser, biokemi, genetik och molekylärbiologi från bl a Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) tidigare Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) och Rättsmedicinalverket (RMV). Anne och Björn såg tidigt möjligheterna med den senaste DNA-tekniken och att kunna erbjuda smidiga och säkra hälso- och miljötester samt släktskapsbestämningar för såväl privatpersoner och sjukvård som för företag och myndigheter.

Kontakter

Emilie Erhardt Winiarski

Emilie Erhardt Winiarski

Presskontakt VD

Vår drivkraft är att omsätta den senaste forskningen till användbara produkter för ökat välmående och bättre hälsa.

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Dynamic Code
Wallenbergs gata 1
583 30 Linköping
Sweden