Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​Var 5:e svensk är immun mot vinterkräksjukan – är du en av dem?

Februari har i folkmun blivit omdöpt till ”vabbruari” och säsongen för vinterkräksjukan är här. Just nu sprids vinterkräksjukan som en löpeld på dagis, skolar och arbetsplatser och både vuxna och barn blir ordentligt sjuka. Men visste du att ca 20%, dvs var 5:e svensk, har ett ärftligt skydd mot vinterkräksjukan? De kan därmed inte få detta virus. Idag är det enkelt att själv testa sig med ett hemtest och få svar på om du har detta skydd.

– Det finns flera anledningar att testa om man har ett medfött skydd mot vinterkräksjukan. Utöver de nyfikna och vetgiriga, förenklar testet livet för högriskpatienter som vid smitta kan behöva sjukvårdsbehandling. Eller för familjer som vill kunna planera för vård av barn samt för arbetsplatser som under perioden för vinterkräksjukan kan underlätta personalplaneringen. Med 99,5 procent metodologisk säkerhet kan nu de personer som vill veta enkelt få ett snabbt svar, säger Anne Kihlgren, VD Dynamic Code.

Dynamic Code har utvecklat fram ett självprovtagningstest, ett hemtest, där privatpersoner kan testa om de är immuna mot vinterkräksjukan, utan att behöva besöka en vårdcentral eller sjukhus. Detta test säljs både via partners såsom www.apoteket.se, www.yesnotest.se samt på egen e-handelssida dynamichealthcare.se.

Testet är enkelt att ta genom ett sk. kindgnuggsprov. Provet skickas in till Dynamic Codes laboratorium, som har samma höga kvalitet och säkerhet som vården. Svaret hämtar du inom 5 dagar på företagets hemsida www.dynamichealthcare.se/hamta-testsvar med hjälp av en personlig kod som finns i provtagningspaketet. Helt anonymt och utan att behöva besöka platser där många redan är sjuka.

De personer som är immuna bär på en speciell genvariant som ger ett skydd mot det vanliga vinterkräksjukeviruset och det är just denna gen (FUT2) som nu enkelt kan analyseras med testet.

Vinterkräksjuka är en av våra vanligaste tarmsjukdomar. Sjukdomen orsakas av norovirus, som tillhör familjen Calicivirus. Sjukdomen är extremt smittsam och kännetecknas av ett snabbt insjuknande. Inkubationstiden, dvs. tiden mellan smittotillfället och insjuknande, är vanligen 12-48 timmar. De vanligaste symptomen är kräkningar, diarré och magont, men man kan också drabbas av feber, muskelvärk och huvudvärk. Det är dock viktigt att känna till att det finns flera andra infektioner som har symptom som liknar vinterkräksjukan, men som inte orsakas av norovirus. Vinterkräksjuka är den enda sjukdom som man känner till som människor kan vara naturligt immuna mot. De flesta blir annars immuna efter att ha haft en sjukdom eller blivit vaccinerad mot den.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Pallin

Fredrik Pallin

Presskontakt Presskontakt 0708-114115

Vår drivkraft är att omsätta den senaste forskningen till användbara produkter för ökat välmående och bättre hälsa.

Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. Vi har ett tydligt mål: Att ge människor mer kontroll över sin hälsa genom att erbjuda vården säkra diagnoser.

Dynamic Code
Wallenbergs gata 1
583 30 Linköping
Sweden